Nieuws
Het laatste nieuws uit Kijkduin

Paddentrek in Kijkduin

Geplaatst op: woensdag, 21 februari 2018

De jaarlijkse paddentrek zal binnenkort weer van start gaan! Padden, kikkers en salamanders trekken naar sloten, plassen en poelen om zich voort te planten. De Dierenbescherming is op zoek naar vrijwilligers die één ochtend inzetbaar zijn om de emmers te legen en de dieren uit te zetten.

Tijdens de oversteek kruisen de dieren het Wijndaelerduin waar werkzaamheden gaande zijn. Daarom heeft de Dierenbescherming emmers geplaats waar de dieren in terecht komen, waarna ze op twee andere locaties in de buurt uitgezet zullen worden. De emmers moeten 2 keer per dag (‘s ochtends half uur na zonsopkomst en avond om ca 22.00 uur) worden geleegd. De padden worden dan op een andere locatie uitgezet. Onze bioloog Lex Kreffer heeft hiervoor 2 locaties (redelijk in de buurt) op het oog.

Voor het legen van de emmers en het overbrengen naar een andere locatie is de Dierenbescherming op zoek naar “vroege vogels” die één ochtend inzetbaar zijn. Als dit niet op tijd gebeurt dan worden de padden door vogels opgegeten. Wanneer de trek begint is nog altijd een beetje gissen. Padden kijken niet op de kalender, maar wachten de juiste weersomstandigheden (en vooral temperatuur) af. Globaal is die van eind februari tot eind april. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij de Werkgroep Paddentrek van de Dierenbescherming regio Zuidwest, PaddentrekZuidwest@dierenbescherming.nl of 06-20 41 28 14.

 

Terug naar overzicht